Blogi: Etätyö tuo joustoa arkeen ja tehoa työskentelyyn

Behind the scenes -blogissa äänessä ovat Ropon asiantuntijat, jotka avaavat näkemyksiään ajankohtaisista aiheista. Tässä blogissa Traffic Managerina työskentelevä Jesse kertoo, millainen muutos etätöihin siirtyminen oli ja kuinka sen vaikutukset ovat näkyneet omassa arjessa.

Työarkeni muuttui merkittävästi koronapandemian myötä maaliskuussa 2020, kun siirryimme toimistolta etätyöhön. Muutos tapahtui nopealla aikataululla ja se herätti minussa sekä työkavereissani paljon kysymyksiä; mietimme mm. miten työskentely etänä sujuu, millaista yhteydenpito on sekä kuinka pidämme yllä tiimihenkeä ja vuorovaikutusta.

Huomasimme kuitenkin varsin pian, että etätyö on sujuvaa ja sitä voidaan hyödyntää tarvittaessa jatkossakin. Virtuaalisesta kanssakäymisestä tuli normi, eikä sitä enää ajateltu erilaisena, väliaikaisena tai puutteellisena tapana pitää yhteyttä.

Vuorovaikutuksen ylläpitämiseksi otimme palavereissa heti käyttöön kamerasuosituksen, jolloin mm. ilmeiden ja eleiden luku helpottui. Säännöllisillä tiimipalavereilla ja tiiviillä yhteydenpidolla saimme myös pidettyä yllä yhteishenkeä. Uudet työskentelytavat ovat nyt osa arkea.

Hybridityöllä vaihtelua arkeen

Hybridityö Ropolla on tuonut esiin etä- ja toimistotyön parhaat puolet. Arvostan sitä, että minulla on vapaus valita minulle sopiva työympäristö ja pääsen myös toimistolle halutessani. Käyn toimistolla noin yksi tai kaksi kertaa viikossa, ja se tuo arkeeni vaihtelua ja live-vuorovaikutusta muiden ropolaisten kanssa. Toimistosta on tullut paikka, jonne on kiva mennä ja jonne menoa odotan.

Jaksamisen ja ergonomian ylläpitämiseksi tein kotiini työn tekemistä tukevia hankintoja. Ropon tarjoama etätyötuki mahdollisti mm. sähköpöydän ostamisen, jonka myötä voin vaihdella työasentoa ja vähentää fyysistä rasitusta. Vapaa-ajalla voin myös hyödyntää Ropon tarjoamia liikuntamahdollisuuksia ja tavata työkavereita vaikka padelin merkeissä.

Etätyön tuomat muutokset

Etätyö on ollut kauan kaivattu muutos arkeeni. Tunnit vuorokaudessa lisääntyivät, kun työmatkoihin kuluva aika on vähentynyt merkittävästi. Tämä on myös parantanut nukkumistani, sillä aiemmin yöunet jäivät herkästi vähälle aikaisten aamuherätysten takia.

Uuden työtavan oppiminen on myös tehostanut työskentelyä, sillä etätyössä kuormittuminen on vähäisempää ja keskittyminen helpompaa, kun häiriötekijöitä on vähemmän. Keskittyneenä työ tempaisee helposti mukaansa, mutta kääntöpuolena saatan huomata päivän päätteeksi unohtaneeni tauottaa työpäivää.

Olen huomannut, että etenkin perheellisten arkijärjestelyt ovat helpottuneet etätyön myötä. Perhearki on organisoitavissa joustavammin etenkin, kun työmatkassa säästää aikaa. Tarvittaessa myös tauot voi hyödyntää perheen kanssa ja koululaisillekin on tuki ja turva lähellä.

Etätyöskentelyssä työ- ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Oma työpisteeni kodin olohuoneessa muistuttaa aktiivisesti töistä, jolloin irtautuminen voi olla varsinkin kiireisimpinä ajankohtina normaalia hankalampaa. Tähän olen kuitenkin todennut hyväksi lääkkeeksi symbolisen eleen tekemisen – joka päivä, kun lopetan työt, suljen läppärin kannen ja siirrän sen pois näköpiiristä. Usein lähden ulkoilemaan heti päivän jälkeen, mikä tuo illuusion ”työmatkasta” ja erottaa työ- ja vapaa-ajan paremmin toisistaan. Työpisteeltä pääsen myös suoraan harrastusteni pariin.

Etä- ja hybridityö on tullut jäädäkseen, ja ainakin itse olen siitä erittäin iloinen.

 

Jesse

Traffic Manager

Ropo Capital