Artti Aurasmaa_Ropo Capital

Blogi: Blockchain, PSD2 ja rahoituksen uusi aika

Nollasaldo tilillä kuulostaa järkyttävältä, mutta tuottojen ja kulujen näkökulmasta se on optimaalista. Muhkea saldo on huono asia, koska negatiivinen korko nakertaa pottia koko ajan. Yhteiskunnan näkökulmasta rahan ei pidä maata tilillä vaan pysyä kierrossa. Rahoitusmarkkinoiden perustehtävä on siirtää rahaa niiltä, joilla sitä on, rahoitusalijäämästä kärsiville.

Se, miten rahoittajan ja velallisen tarpeet saadaan kohtaamaan ja kassavirrat juoksemaan optimaalisesti, edellyttää älykästä teknologiaa. Vaikka perinteisillä reguloiduilla toimijoilla on jatkossakin merkittävä rooli luotettavana rahan luojana, rahoitustoimintaa kehittyy ulos keskus- ja liikepankkien monopolista.

Blockchain-teknologia on yksi puhuttavimmista rahoitusmarkkinan mullistuksista. Virtuaalivaluutat ja uudet tavat rahan liikutteluun avartavat markkina-ajattelua. Vahvoilla ovat myös innovatiiviset teknologiayhtiöt, jotka ymmärtävät maksuliikenteeseen ja kassavirtaan liittyvät uudet lisäarvomahdollisuudet.

Laskun elinkaaripalveluiden tarjoajana me näemme, että rahoituksen tulee integroitua osaksi laskutusta, ja kokonaisuus tulee pystyä toteuttamaan laskuautomaation rajapinnassa niin saumattomasti, että siitä tulee uusi normi. Rahoitusintegraatio muuttaa eräpäiväajattelun – tai pikemminkin poistaa sen. Me näemme tässä megatrendin, joka uudistaa koko maksukäyttäytymisen.

Rahoitusmarkkinan jakautumista kiihdyttää myös EU:n uusi maksuliikennedirektiivi PSD2, joka avaa pankkien rajapinnat ulkopuolisille palveluntarjoajille jo reilun vuoden kuluttua. Mikään ei silloin estä vaikkapa Piilaakson globaaleja jättejä tuomasta omia maksujärjestelmiään markkinoillemme.

Avoimessa kilpailuympäristössä maksuliikenteen maksullisuus katoaa nopeasti. Pankeille maksuliikenne on ollut merkittävää liiketoimintaa, mutta jatkossa sillä rahastaminen ei ole mahdollista. Palveluntarjoajien on saatava tuottonsa muualta. Oma liiketoimintamallimme uuteen ympäristöön on jo olemassa ja toteutettavissa. Mullistukset sopivat ketterille toimijoille ja tuovat markkinoille tervettä kilpailua.

Artti Aurasmaa
Toimitusjohtaja
Ropo Capital

Ropo Capitalin blogissa julkaistaan puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista erityisesti liike-elämään, talouteen ja laskutukseen liittyen.