Behind the scenes – uratarinoita ropolaisista

Behind the scenes -juttusarja avaa ropolaisten uratarinoita ja työarkea ropojengin omalla äänellä. Sarjan neljännessä tarinassa kurkistetaan Ropo Teknologioiden arkeen, kun Lead Infrastructure Architectin roolissa toimiva Jarno ja Developerina työskentelevä Severi, kertovat työstään ja Ropon hyödyntämistä teknologioista. Jarnolla on jo kymmenien vuosien kokemus teknologia-alalta, ja Severi on vastikään päässyt vauhtiin uransa alkutaipaleella. Erimittaisista työurista huolimatta molempia yhdistää halu oppia uutta ja kiinnostus uusimpia teknologioita kohtaan.

 

Millaisen urapolun kautta olette päätyneet Ropolle?

Jarno aloitti työuransa IT-alalla 20 vuotta sitten. Ura on edennyt tukkukaupan IT-tuesta aina haastavampiin ja vaativampiin tehtäviin. Nykyään Jarnon titteli on Lead Infrastructure Architect ja hänellä on päävastuu Ropo 24 -palvelun kehityksestä ja ylläpidosta.

– Vuosituhannen vaihteessa siirryin IT-tuesta työskentelemään uusmedian pariin. Nuoremmille sukupolville uusmedia ja silloinen mediahyppy voivat olla tuntemattomia asioita. Päädyin niiden myötä työskentelemään tekstiviestipelien kanssa. Seuraavaksi siirryin sovelluskehitykseen ja työskentelin arkkitehtinä noin 10 vuotta. Tämän jälkeen päädyin Enfo Zenderille ja vuonna 2017 yrityskauppojen myötä Ropolle, Jarno muistelee työuransa vaiheita.

Severi tuli Ropolle Traineena suoraan koulunpenkiltä syksyllä 2018. Nykyään hän on osa Ropo Teknologioiden vakituista kalustoa ja työskentelee täysipäiväisesti yhdistäen työn, opinnot ja kilpaurheilun.

– Ajauduin Kuopioon alun perin Rovaniemeltä kihlatun ja lentopalloharrastuksen perässä. Minulla oli takataskussa ylioppilastutkinto sekä sähköasentajan koulutus. Sähköala työllisti huonosti, joten lähdin opiskelemaan tietotekniikan insinööriksi Savonia-ammattikorkeakouluun. Olin Ropolla ensin neljä kuukautta Traineena ja suoritin opintoihini sisältyvän harjoittelun. Tämän jälkeen minulle tarjottiin Junior Developerin paikkaa tuntityösopimuksella. Ratkaisu sopi minulle erinomaisesti, sillä pystyin keskittymään opiskeluun ja lentopalloon töiden ohella. Tein myös välimuistin hallintaan liittyvän opinnäytetyöni Ropolle, Severi kertoo.

 

Miten Ropo eroaa muista työyhteisöistä?

– Voin rehellisesti sanoa, että nautin työstäni Ropolla. Ei ole ollut sellaista aamua, että minua olisi sapettanut tulla töihin. Meillä on mahtavat työkaverit ja koko ajan oppii uutta. Kahvihuoneessa voi mennä istumaan kenen tahansa viereen ja aina löytyy yhteistä juteltavaa, Severi pohtii.

– Tämä on ihan oikeasti ensimmäinen paikka, jossa yrityksen arvot eivät ole pelkkiä kliseitä, ja ne täsmäävät omien toiveideni ja työtapojeni kanssa. Se on minusta tosi iso juttu. Olen ollut useassa työpaikassa, jossa arvot on kirjattu ylös, mutta arkea ja todellisuutta ei ole peilattu niitä vasten. Ylipäätään Ropon rentous ja suorapuheisuus saavat viihtymään täällä. Asiat esitetään kiertelemättä, mutta kohteliaasti keskustellen, eikä kukaan ole vetänyt hernettä nenään, Jarno kuvailee kokemuksiaan.

 

Teknologia-ala kehittyy hurjaa vauhtia – mihin suuntaan ollaan menossa ja mitä osaamisen ylläpitäminen vaatii?

– Kehitys on edennyt perinteisemmistä malleista pilveen hyödyntäen kontteja ja serverless-ratkaisuja. Uudet teknologiat ja niiden määrä haastavat henkilöstön oppimiskyvyn, joten luontainen kiinnostus uuden oppimiseen on tärkeää. Tällä alalla menestyminen on vaatinut aina jatkuvaa uuden sisäistämistä, Jarno korostaa.

– Uuden käyttöliittymän Front-end -ohjelmoinnissa käytetään tällä hetkellä Reactia, joka on erittäin suosittu kirjasto. Se vaatii vielä jonkin verran uuden opiskelua, mutta palkitsee käyttäjänsä lopuksi, sillä Reactilla on helpompi tehdä asioita. On mielenkiintoista, kun työssä pääsee opiskelemaan uutta ja hyödyntämään uusimpia teknologioita. Käytän noin pari tuntia päivässä uuden opiskeluun myös vapaa-ajallani. Oman osaamisen kehittäminen on minulle harrastus ja tykkään lukea artikkeleita viimeisimmistä teknologioista iltaisin kotona, Severi toteaa.

– En ole laskenut uuden opiskeluun meneviä tunteja ja ehkä on parempi, etten laske. Arkkitehdin roolissa on tarkasteltava kokonaisuutta ja se on aina mielessä sekä töissä että vapaa-ajalla, Jarno lisää nauraen.

 

Millaisia vastuita ja tehtäviä Lead Infrastructure Architectin roolissa on?

– Vastaan teknisestä alustasta, jonka päällä Ropon 24 -palvelu pyörii. Vastuullani on alustan kehitys, ylläpito ja valvonta. Työni on pääasiassa oman tiimin työn ohjaamista, mutta se sisältää myös paljon yhteistyötä ja kommunikointia muiden sidosryhmien kanssa. Työn pohja on tutkia uusimpia teknologioita ja pitää itsensä herkeämättä ajan tasalla niistä. Jatkuva uuden oppiminen on roolin keskiössä ja sanoisin, että jokaisen Ropo Teknologioissa työskentelevän tulisi olla kiinnostunut ja kykenevä oppimaan uutta. Se on ihan elinehto nykypäivänä tällä alalla, Jarno alleviivaa.

Lead Infrastructure Architectin rooli ei ole pelkkää innovointia, sillä tuotantoympäristön pystyssä pitämisessä tulee huomioida useita eri dimensioita.

– En voi ajatella pelkästään teknisesti parasta ratkaisua. Minun tulee ottaa huomioon uuden teknologian hyödyntämisestä koituvat kustannukset sekä henkilöstön osaamisprofiili suhteessa uuteen teknologiaan. Tasapainoilen näiden tekijöiden välillä ja puntaroin, mikä on Ropolle paras vaihtoehto kussakin tilanteessa. Vaikka Lead Infrastructure Architectin työ on hyvin teknistä, se vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja sekä kykyä esittää asioita vakuuttavasti, Jarno kertoo työstään.

 

Miten työn ja kilpaurheilun yhteensovittaminen on sujunut?

– Ropolla on oltu tosi kannustavia työn ja kilpaurheilun yhdistämisen suhteen. Joukkueurheilusta on ollut paljon hyötyä työelämässä. Sosiaalisena joukkuepelaajana olen päässyt helposti mukaan Ropon aktiiviseen porukkaan, ja tiimissä toimiminen on ollut luontevaa ja urheiluympäristöstä tuttua. Urheilua ja työelämää yhdistää myös päämäärätietoinen ja tuloksellinen asenne. Molemmissa ympäristöissä vaaditaan jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja sitä, että asiat tehdään kunnolla eikä aina tyydytä helpoimpaan ratkaisuun. Lisäksi urheilu on hyvää vastapainoa istumatyölle ja auttaa jaksamaan. Ilman urheilua en jaksaisi painaa kahdeksan tunnin työpäiviä koneen ääressä, Severi tuumii.

Myös Jarno on päässyt parin vuoden tauon jälkeen tavoitteellisen treenaamisen makuun. Hänen vapaa-aikaansa kuuluu triathlon ja satunnaiset ikäsarjakilpailut.

– Varsinkin, kun ikää tulee, niin oman fyysisen kunnon ylläpitäminen auttaa jaksamaan töissä, Jarno painottaa.

 

Ropo on kasvava ja kansainvälistyvä teknologiatalo, joka tarjoaa sekä junior- että senior-tason työtehtäviä teknologia-alan ammattilaisille päätoimipaikallamme Kuopiossa. Kuten Severille ja Jarnolle, Ropo voi olla myös sinulle se seuraava kehitysaskel uralla.


Etsimme jatkuvasti uusia osaajia erilaisiin tehtäviin, joten katso avoimet työpaikkamme tai lähetä avoin hakemus.

Lue lisää ropolaisten uratarinoita: ropocapital.fi/uratarina