Artti Aurasmaa Ropo Capitalin toimitusjohtaja

Blogi: Testaa onko sinulla tai työnantajallasi robottiaivot

Ihmisen aivot ovat kääntyneet automaatioasentoon. Rutiineista pyritään eroon kaikin keinoin; yksinkertaiset ja tylsät asiat halutaan automatisoida ja aika vapauttaa antoisampiin aktiviteetteihin. Yksilöllä tavoitteena on parempi elämänlaatu – yrityksissä pyritään tehokkuuteen. Automaatio-orientoituneet aivot ovat kilpailuetu ja näistä visionääreistä tullaan kilpailemaan työmarkkinoilla.

Rutiini syntyy, kun tietty ärsyke toistuu samalla kaavalla riittävän monta kertaa. Usein toistettuna toimintamallista tulee aivoille itsestäänselvyys – automaattisesti toteutettava asia, johon ei tarvitse käyttää aivokapasiteettia. Rutiini vahvistuu toistojen myötä ja vapauttaa aivojen energian vaativampaan ajatustyöhön.

Suuri osa rutiineista helpottaa elämää ja mahdollistaa tehokkaan toiminnan arjen informaatiotulvassa – työelämässä rutiinit kuitenkin usein kuormittavat ja vievät aikaa tärkeämmiltä tehtäviltä. Kun kaavoille sokeutuu, aivojen tehostustoimenpiteeksi tarkoitetusta rutiinista tulee turha aikasyöppö, joka vie resursseja lähes huomaamatta.

Automaatio-orientoitunut mieli innostuu kaavamaisuudesta, toistuvuudesta ja selkeistä syy-seuraussuhteista. Rutiinin havaitseminen on haaste, joka sytyttää aivot; miten manuaalisen työn voisi muuttaa automaatioksi – miten teknologian avulla vapautetaan lisää aikaa ihmiselle. Kyky tunnistaa automatisoitavissa olevia rutiineja on valtava voimavara ja avain kehitykseen.

Meidän liiketoiminnassa automaatioaktiiviset aivot ovat kilpailuetutekijä ja elinehto. Kun liiketoiminta perustuu asiakkaan laskutusprosessin uudistamiseen, perinteiset toimintamallit eivät riitä. Jatkuvasti kehittyvä teknologia luo uusia mahdollisuuksia entistä monimutkaisemmille automaatioratkaisuille ja niihin me haluamme päästä kiinni. Jokaisen automaation takana on ihminen – jonkun pitää huomata rutiinina toistuva kaava ja jonkun koodata siihen ratkaisu. Automatisoinnissa voi mennä myös kohtalokkaasti vikaan – automaatio toimii vain, kun tehtävään ei liity harkinnanvaraisuutta.

Ihmiset reagoivat ja käsittelevät asioita eri tavoin. Tavoitteisiin voi päästä monella tapaa, ja haasteisiin löytyy katsantokannasta riippuen useita erilaisia ratkaisuja. Omiin rutiineihin sokeutuu helposti – on etu, jos tekeminen altistetaan useammille silmäpareille ja toimintamalleja kehitetään aktiivisesti. Ulkopuolinen näkee asiat aina eri tavalla ja uusin silmin.

Meillä Ropossa johto, tiiminvetäjät ja eri osastojen vastuuhenkilöt kokoontuvat säännöllisesti yhteen keskustelemaan Ropon liiketoiminnasta. Tarkoituksena on lisätä liiketoimintaymmärrystä ja parantaa tiedon liikkumista, mutta myös levittää parhaita käytäntöjä organisaation sisällä ja inspiroida out-of-the-box -ajatteluun. Erilaisten ihmisten ja erilaisten katsantokantojen kohtaamisesta syntyy usein uutta – sparraaminen, haastaminen ja kyseenalaistaminen ovat parhaita tapoja välttää omalle tekemiselle sokeutuminen.

Pienenkin päivittäisen työvaiheen tai rutiinin automatisointi voi lisätä merkittävästi työn mielekkyyttä ja tuoda suuria säästöjä. Esimerkiksi laskutuksessa ja asiakaspalvelussa on useita toistuvia työvaiheita, jotka osa yrityksistä edelleen hoitaa manuaalisesti. Ei tarvitse olla suurikaan yritys, että automaatioilla saadaan generoitua välittömästi näkyvää hyötyä. Meidän tehtävämme on pureutua asiakkaan laskutusprosessiin, etsiä automatisoitavissa olevat työvaiheet ja uudistaa koko laskun elinkaari parhaiden käytäntöjen mukaan.

Automaatio-orientoituneet aivot näkevät kaavoja kaikessa tekemisessä ja kääntävät ne automaatioilla ratkaistaviksi kokonaisuuksiksi. Ratkaisukeskeisyys syntyy syy-seuraussuhteiden ymmärtämisestä. Nämä visionäärit rakentavat tulevaisuuden liiketoimintaa – jokainen yritys tarvitsee ihmisiä, jotka puuttuvat automatisoitavissa oleviin rutiineihin eivätkä pelkää tuhota vanhoja käytäntöjä. Tarve ei rajoitu ainoastaan teknologiaosaajiin – me etsimme näitä rohkeita uudistajia organisaation jokaiseen tiimiin.

Automaatioajattelu on tämän sukupolven perintö yhteiskunnalle. Yritykset, jotka eivät ole valmiita uudistumaan tulevat häviämään kilpailussa. Laajemman merkityksen automaatiot saavat, kun teknologialla parannetaan yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä – silloin automaatioilla ja automaatio-orientoituneilla ihmisillä on huomattava rooli koko yhteiskunnan kehittämisessä.

Artti Aurasmaa
Toimitusjohtaja
Ropo Capital

Ropo Capitalin blogissa julkaistaan puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista erityisesti liike-elämään, talouteen ja laskutukseen liittyen. Teksti on julkaistu myös Kauppalehden Vieraskynä-blogissa