Artti Aurasmaa_Ropo Capital

Blogi: Luvuilla johtaminen vs. luovuudella johtaminen

Meidän organisaatiossa paras toimialaosaaja ja liiketoiminnan kehittämisestä vastaava henkilö toimii luovan johtajan tittelillä. Vielä vuosi sitten tittelinä oli liiketoimintajohtaja – hieman tyypillisempi nimike ko. toimenkuvalle.

Tittelin muutos lähti meillä alun perin vitsistä, mutta mitä tarkemmin asiaa miettii, sen paremmalta luova johtaja tässä yhteydessä kuulostaa.

Koviin kasvutavoitteisiin ylletään vain harvoin tekemällä samoja asioita vuodesta toiseen. Tarvitaan luovuutta, uusia ajatuksia ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla. Kyky kyseenalaistaa totuttuja toimintamalleja ja katsoa asioita uudella tavalla ovat menestyvän yrityksen tunnusmerkkejä. Muuttuvassa maailmassa jokaisen yrityksen on jatkuvasti uudistuttava.

Markkinoilla tarvitaan luovia organisaatioita. Uudenlainen ajattelu ja luovat ratkaisut – nämä ovat asioita innovaatioiden taustalla. Luovuus ei ole vain graafisen alan ja muiden perinteisten luovien toimialojen yksinoikeus.

Luovuus ei synny titteliä vaihtamalla tai yhdellä päätöksellä. Luova organisaatio rakentuu luottamukselle, arvostukselle ja välittämiselle – luodaan ilmapiiri, jossa omia ideoita ei tarvitse sensuroida ja hyödynnetään jokaisen vahvuuksia. Kannustetaan ajattelemaan itse ja laittamaan oma persoona likoon.

Luova voi olla monella tavalla. Meidän organisaatiossa luovuutta ruokkii myös suorapuheisuus, omituinen huumori ja läpi organisaation jatkuva vahva voittamisen kulttuuri. Halutaankin tehdä aina vähän toisin kuin muut.

Luovuutta vaaliva organisaatio menestyy varmemmin, koska se on aina etsimässä uusia tapoja tehdä ja toimia. Tämä näkyy ketteryytenä ja ajan hermolla pysymisenä. Voisi myös sanoa, että luovassa organisaatiossa henkilöstö viihtyy paremmin. Kun jokainen saa olla omanlaisensa ja erilaisuutta arvostetaan, on helpompaa olla tyytyväinen.

Palveluliiketoiminnassa tulosten ja lukujen takana on aina ihminen. Hyvä fiilis on tärkeää; jos halutaan vaikuttaa yrityksen tulokseen, pitää vaikuttaa yrityksessä työskentelevien ihmisten toimintaan.

Meidän organisaatiossa rakastetaan lukuja. Niiden pohjalta luomme mittareita, asetamme tavoitteita ja arvioimme toimintaamme. Yhtä lailla meillä rakastetaan omaleimaista toimintaympäristöä ja yrityskulttuuria, joka on rakentunut meidän näköiseksi juuri sen takia, että meillä on töissä tällainen porukka.

Parhaassa tapauksessa luovuus ja luvut tukevat toisiaan. Ilman hyvin määritettyä mittaristoa toimintaa on vaikeaa arvioida. Jos taas mittarit ja tavoitteet ovat kunnossa, luovuudelle, erilaisille persoonille ja uudenlaisille toimintatavoille on helppo antaa tilaa.

Artti Aurasmaa
Toimitusjohtaja
Ropo Capital

Ropo Capitalin blogissa julkaistaan puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista erityisesti liike-elämään, talouteen ja laskutukseen liittyen. Teksti on julkaistu myös Kauppalehden Vieraskynä-blogissa